خدمات روز

 

خدمات نوین کلینیک آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی تهران :

- سامانه آنلاین نوبت دهی

جهت رفاه حال مراجعین محترم از این پس می توانند با مراجعه به منوی بالای سایت و انتخاب عنوان سیستم نوبت دهی آنلاین پزشک مورد نظر و روز ملاقات را انتخاب کنند.

- تلفن گویای 24ساعته

جهت رفاه حال مراجعین محترم کلینیک فوق تخصصی آسم و آلرژی، تلفن گویای کلینیک با شماره ۴٢١٩٨٣٠٠ بصورت ٢۴ ساعته آماده خدمت رسانی و نوبت دهی به شماست.

مقالات روز

فرخنده باد بر همگان مقدم بهار

نوروز ، جاودانه ترین جشن روزگار

فرا رسيدن سال نو مبارك باد

کلینیک فوق تخصصی آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی دانشگاه تهران

آلرژی در فصل بهار

آلرژی در فصل بهار

امروزه بسیاری از افراد دچار مشکلی به نام آلرژی های فصلی هستند.  فصل بهار یکی از فصل هایی است که به خاطر وجود گل و گیاه فراوان برای بسیاری از افراد آزار دهنده است. اما راه هایی وجود دارد که می توان به کمک آنها آلرژی را تا حد زیادی کاهش داد.

غذاهای سرشار از چربی های اشباع شده با تضعیف سیستم ایمنی بدن، آلرژی فصلی را تشدید می کند.حداقل ۲۵ درصد افراد به آلرژی های فصلی به خصوص در فصل بهار مبتلا می شوند. این نوع حساسیت به درجات متفاوتی در افراد منجر به سرفه، آبریزش بینی، عطسه و خارش پوست می شود. در واقع حساسیت های فصلی در برخورد با بیش از ۱۳۰ هزار ماده آلرژی زا به وجود می آید که از راه های تنفسی، تماس های پوستی، خوردن و آشامیدن وارد بدن می شود و برخی افراد نیز به طور ژنتیکی آلرژی را از خانواده شان به ارث می برند.با این همه پزشکان دریافته اند که نوع مواد غذایی مصرفی می تواند با تقویت و هوشمندسازی سیستم ایمنی بدن، شدت آلرژی های فصلی را کاهش داده یا بدن را نسبت به آنها تضعیف و آسیب پذیرتر کند. به بیان دیگر، کاهش مقدار دریافت چربی مصرفی با افزایش نسبت اسیدهای چرب غیراشباع، استفاده به جا و به اندازه از فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها می تواند سیستم دفاعی بدن ما را در مقابله با آلرژی های فصلی تقویت کند.دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و رژیم درمانی می گوید: کسانی که وزن خود را در حد طبیعی و مهم تر از آن، نسبت توده عضلانی و بافت چربی بدن خود را در حد طبیعی حفظ کرده اند، علائم آلرژی را کمتر از سایر افراد بروز می دهند. به گفته وی، برخی از غذاها سبب افزایش یا کاهش عوارض ناشی از آلرژی خواهند شد. برای نمونه، از سویا، تخم مرغ، ماهی، خربزه، گوجه فرنگی، بادمجان، گوجه سبز و برخی از شکلات ها می تواند عوارض ناشی از آلرژی های فصلی را تشدید کند.دکتر جعفریان می افزاید: سیستم ایمنی بدن در مواجهه با مواد آلرژی زا باعث ترشح هیستامین ها می شود که عوارضی چون عطسه، تورم چشم ها، قرمزی صورت، خارش پوستی و در برخی افراد مشکلات تنفسی و گوارشی را همراه می آورد. این پزشک متخصص می گوید: همچنین عواملی چون کار و فعالیت زیاد، کاهش میزان خواب شبانه، انجام ورزش های سنگین، قرار گرفتن در محیط های آلوده، مصرف دخانیات و مواد مخدر و مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها نیز می تواند به تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال بروز آلرژی منجر شود.وی ادامه می دهد: مصرف مواد غذایی صنعتی و کارخانه ای فرآوری شده به دلیل وجود نگهدارنده ها، رنگ های مصنوعی و طعم دهنده های موجود در آنها، آجیل های کهنه، کنسروها، کمپوت ها و غذاهایی که به مدت طولانی فریز می شود و نیز غذاهای سرشار از چربی های اشباع چون شیرینی های خامه ای، سس مایونز، روغن های جامد و نیز فست فودها تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن است و می تواند به تشدید عوارض ناشی از آلرژی های فصلی کمک کنند.

ضدآلرژی

متخصصان تغذیه بر نقش برخی مواد غذایی در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بروز آلرژی های فصلی اتفاق نظر دارند؛ از جمله این متخصصان تاکید می کنند که مصرف انواع ویتامین های گروه B مانند غلات، گوشت، لبنیات، انواع سبزی های برگ سبز تیره مثل اسفناج، کرفس و انواع ویتامین های گروه C، مانند مرکبات و سبزی های تازه و نیز سبزیجات غنی از ویتامین A همچون هویج می تواند از شدت عوارض ناشی از آلرژی ها بکاهد.دکتر جعفریان تاکید می کند: مصرف ماست کم چرب به خصوص ماست پروبیوتیک (فرآورده هایی که مایه بایو به آنها افزوده شده است و هضم و جذب مواد خوراکی درون دستگاه گوارش به کمک آنها انجام می شود) می تواند حساسیت را در افراد مستعد آلرژی کمتر کند. بر این اساس افرادی که به گرما و حتی گرده گیاهان حساسیت دارند، با خوردن روزانه ۲ تا ٣ لیوان ماست از ماه های قبل از شروع فصل آلرژی زا در مقابل حساسیت های فصلی ایمن می شوند. همچنین نوشیدن چای سبز به دلیل برخورداری از آنتی اکسیدان بالا، علائم التهابی در شخص را کاهش می دهد. این متخصص تغذیه اضافه می کند: سیر و پیاز نیز به عنوان یک تقویت کننده بسیار قوی سیستم ایمنی بدن و یک ماده غذایی ضدباکتری و ویروس به کاهش عوارض آلرژی کمک می کند. همچنین مصرف روغن های امگا۳ شامل روغن ماهی و روغن دانه کتان و کانولا به پیشگیری از بروز عوارض آلرژی و نیز به تأمین مواد معدنی نظیر ید و روی نیز کمک می کند.

 

خوردنی های آلرژی زا

کارشناسان تغذیه در آمریکا می گویند خوردنی هایی مثل موز، طالبی و گرمک و طالبی پوست زرد می توانند سبب بروز علائم آلرژی در افراد مستعد شوند. دکتر فیل لمپرت تحلیلگر صنایع غذایی در این مقاله جدید اظهار داشت: به اعتقاد متخصصان بیماری های آلرژیک، برخی از مواد غذایی سیستم ایمنی بدن را به این فکر می اندازند که باید دفاع خود را در برابر گرده ها، گرد و غبار و سایر مواد آلرژی زا آغاز کند و برخی از خوردنی های خاص این واکنش را بیدار می کنند. به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، دکتر لمپرت در ادامه افزود: از بین این خوراکی ها و نوشیدنی های مشکل ساز و آلرژی زا می توان به پنیر، خامه ترش، شیر کره ای، غذاهای پخته و نان حاوی مخمر و سرکه، گوشت و ماهی دودی، گوشت و میوه خشک شده و سس سویا اشاره کرد. در این مقاله تاکید شده است که اگر شما هم در هوای آزاد دچار واکنش های آلرژیک می شوید بهتر است که از خوردن این چند قلم غذا و نوشیدنی پرهیز کنید تا حساسیت های شما کاهش پیدا کند.

منبع: www.hidoctor.ir

خر خر

خُر خُر چیست؟

تنفس صدا دار حين خواب خرخر كردن نام دارد و مشكلى است كه در هر سن و جنسى شايع است بطورى كه ٩٠ميليون نفر از جمعيت بالغ آمريكا درگير آن هستند.

خرخر مى تواند مداوم و هر شب يا متناوب باشد. مردان و افراد چاق بيش از همه در خطر خرخر كردن هستند اما توجه داشته باشيد كه خرخر مشكل هر دو جنس هست.

خرخر مى تواند تبديل به مسئله اى جدى شود و خواب فرد را تحت تاثير قرار دهد همچنين موجب مزاحمت براى ساير اعضاى خانه گردد. تاثير منفى خرخر بر خواب باعث مى شود تا در طول روز احساس خستگى و خواب آلودگى داشته باشيد. خرخر كردن با كاهش عملكرد روزانه و بيمارى هاى قلبى مرتبط است. حدود نيمى از آن هايى كه خرخر با صداى بلند دارند از تنگى نفس انسدادى حين خواب نيز رنج مى برند.

حين خواب عضلات حلق شل هستند، زبانتان به عقب باز مى گردد بنابر اين راه حلق باريك مى شود. در هنگام دم عضلات ديواره حلق ارتعاش دارند، اين ارتعاش در هنگام بازدم نيز وجود دارد ولى به ميزان كمتر. همين ارتعاشات است كه صداى خاص خرخر را ايجاد مى كند. هرچه راه هوايى باريك تر شود، ارتعاشات و به طبع آن صداى خرخر بلندتر مى گردد. گاهى عضلات ديواره حلق كاملا بر روى هم قرار مى گيرند و راه هوايى بسته مى شود و شرايطى تحت عنوان آپنه رخ مى دهد كه نياز به مداخله سريع پزشكى دارد.

عوامل

عواملى مثل چاقى، سن بالا، ناهنجارى هاى بينى و راه هوايى مثل انجراف بينى، لوزه هاى بزرگ و پوليپ بينى، عوامل التهابى و آلرژيك، شكل خوابيدن و مصرف الكل مى تواند منجر به خرخر شود.

علايم

افرادى كه خرخر مى كنند يك صداى مرتعش و پر سر و صدا حين نفس كشيدن در خواب توليد مى كنند. خرخر مى تواند علامت آپنه خواب باشد. اگر علائم زير را داشتيد حتما با پزشك خود مطرح كنيد:

- احساس كم خوابى شديد در طول روز

- سردرد صبحگاهى

- افزايش وزن اخير

- نداشتن احساس استراحت هنگام بيدار شدن از خواب

- كاهش سطح توجه، تمركز و حافظه

- قطع شدن تنفس حين خواب

درمان

افرادى كه خرخر مى كنند غالبا خودشان متوجه اين مشكل نمى شوند و بايد به شرح حالى كه اعضاى خانواده اش مى دهند اعتماد كرد. علاوه بر اخذ شرح حال و معاينه گاهى اوقات پزشك براى بررسى كيفيت خواب، درخواست تست خواب هم مى كند. توجه به راهكارهاى زير هم بسيار كمك كننده است:

١- اصلاح سبك زندگى: دورى از عوامل خطر ذكر شده، اصلاح وضعيت خواب، ورزش كردن و درمان آلرژى احتمالى.

٢- جراحى: بر حسب نياز بر روى خلف حلق يا سقف دهان يا بينى.

٣- تجهيزاتى كه براى بهبود خرخر يا آپنه خواب در دهان قرار مى گيرد.

آلرژی تخم مرغ

آلرژی تخم مرغ

تخم مرغ به خودى خود ماده غذايى بدى نيست ولى اگر فردى به آن حساسيت داشته باشد و سيستم ايمنى بدن پروتئين هاى  موجوددر تخم مرغ را يك ماده خارجى تشخيص داده و عليه آن واكنش نشان مى دهند. هر ماده غذايى هم كه از تخم مرغ ايجاد شده باشد از اين قاعده مستثنا نيست.

وقتى فرزند شما ماده اى حاوى تخم مرغ مى خورد در صورتى كه به آن حساسيت داشته باشد، سيستم ايمنى بدنش مجموعه اى از مواد شيميايى را آزاد مى كند كه به موجب آن ها سيستم قلب و عروق، تنفسى، گوارشى و پوست تحت تاثير قرار مى گيرد و علائمى همچون سرفه، استفراغ، كهير، خارش، معده درد و سر درد بروز مى كند.

اكثريت مردم به پروتئين هاى موجود در سفيده تخم مرغ حساسيت دارند، بعضى ها هم توانايى تحمل پروتئين هاى زرده را ندارند. عموما آلرژى تخم مرغ در اوايل نوجوانى رخ مى دهد و در اكثر كودكان تا پنج سال بعد خود به خود برطرف مى گردد.

آلرژى تخم مرغ هم مثل بيشتر حساسيت هاى غذايى بين چند دقيقه تا چند ساعت پس از خوردن آن رخ مى دهد. اكثر واكنش ها در كمتر از يك روز بروز مى كنند و اغلب اين سه سيستم را در بدن درگير مى كنند:

١- پوست: ضايعات قرمز برآمده مشابه كهير و قرمزى و تورم و اطراف دهان

٢- سيستم گوارش: دردهاى شكمى، حالت تهوع، اسهال و استفراغ

٣- سيستم تنفسى: خارش و آبريزش بينى و چشم، سرفه و تنگى نفس

در بعضى از موارد احتمال آنافيلاكسى و تهديد حيات هم وجود دارد.

تشخيص آلرژى تخم مرغ

در صورتى كه دكترتان به آلرژى تخم مرغ در فرزند شما مشكوك است احتمالا شما را به يك متخصص آلرژى براى بررسى بيشتر ارجاع خواهد داد. متخصص آلرژى در باره اينكه اين واكنش ها هرچند وقت ايجاد شده است، فاصله بين خوردن غذا و ايجاد علائم چقدر است و آيا شخص ديگرى در خانواده مبتلا به آلرژى هست يا علائم مشابهى دارد سوالاتى خواهد پرسيد.

متخصص آلرژى تست پوستى انجام خواهد داد. به اين شكل كه عصاره اى را كه از پروتئين تخم مرغ استخراج شده است را بر روى خراش هاى كوچكى كه روى ساعد يا پشت كودك شما ايجاد كرده است قرار خواهد داد و منتظر خواهد شد تا واكنش آلرژيك موضعى مانند قرمزى و تورم را مشاهده كند.

حتما داروى هاى ضد آلرژى بايد ٥ تا ٧ روز قبل از انجام تست پوستى قطع شود. در صورت مصرف هر نوع دارويى حتما آن را با متخصص آلرژى خود مطرح كنيد.

همچنين يك نمونه خونه از فرزند شما گرفته خواهد شد و براى آزمايشگاه ارسال مى شود تا سطح IgE بررسى شود.

در بعضى موارد، تست پوستى و خونى براى اثبات آلرژى كافى نيست و متخصصين از روشى تحت عنوان چالش غذايى استفاده مى كنند. بدين صورت كه فرزندتان غذاهاى حاوى تخم مرغ رل زير نظر مستقيم پزشك مصرف مى كند و از نطر علائم بررسى مى شود. اگر پس از خوردن تخم مرغ و فراورده هايش علائم ظاهر شود تشخيص تقريبا قطعى مى گردد.

ادامه مطلب...

آلرژی جیست؟

آلرژی چیست؟

آلرژى هنگامى رخ مى دهد كه سيستم ايمنى بدن عليه بعضى مواد (كه آلرژن ناميده مى شوند) واكنشى بيش از حد انتظار نشان مى دهد و موجب پيدايش علائمى در بدن مى شود. اين علائم مى توانند خفيف يا خيلى شديد و تهديد كننده حيات آدمى باشند.

بدن عليه اين مواد، اجزايى به نام "آنتى بادى" مى سازد، كه اين آنتى بادى ها عامل پيدايش سلول هاى ايمنى اى مى شوند كه اين سلول ها موادى به نام "هيستامين" را براى مقابله با آلرژن ها به درون خون ترشح مى كنند.

به آزاد شدن هيستامين ها "واكنش آلرژيك" گفته مى شود، اين واكنش مى تواند بر روى چشم ها، بينى، گلو، ريه، پوست و دستگاه گوارشى تاثير بگذارد و منجر به پيدايش علائم مختلفى شود. رويارويى دوباره با مواد آلرژن مجددا منجر به پيدايش واكنش آلرژيك خواهد شد.

بعضى از آلرژى ها فصلى هستند و تنها در مواقع مشخصى سال بروز مى كنند. (براى مثال وقتى كه در هوا گرده هاى گياهان زياد است)

دسته ديگر در هر زمانى ممكن است رخ دهد، براى مثال هرگاه فردى غذايى را بخورد كه حاوى ماده اى آلرژن براى آن فرد باشد، واكنش آلرژيك رخ خواهد داد.

چه كسانى مبتلا به آلرژى مى شوند؟

آلرژى غالبا يك مسئله ارثى است، بدين معنى كه از طريق ژن ها از پدر و مادر به فرزند منتقل مى شود. اما اين موضوع به اين معنى نيست كه اگر يكى از فرزندان خانواده مبتلا به آلرژى باشد الزاما والدين يا ساير فرزندان نيز بايد مبتلا باشند.

حتى ممكن است فرزندى مبتلا به آلرژى باشد در حالى كه در هيچ يك از اعضاى خانواده سابقه ابتلا به آلرژى وجود نداشته باشد، اين اتفاق اصولا در موارد ابتلا به انواع شايع آلرژى رخ مى دهد.

ذرات معلق در هوا كه منجر به بروز آلرژى مى شوند:

 

١- "مايت" ها موجودات ميكروسكوپى متعلق به خانواده كنه ها هستند كه از ميليون ها سلول پوستى مرده كه هر روز از بدن هر يك از ما مى ريزد تغذيه مى كنند. در واقع علت اصلى آلرژى زايى گرد و غبار خانه همين مايت هاى موجود در غبار هستند كه معمولا در فرش، تخت، پرده و ساير اثاثيه منزل زندگى مى كنند.

 

٢- گرده ها از ديگر علل شايع آلرژى هستند. گياهان از گرده ها براى توليد مثل استفاده مى كنند، بنابر اين ابتلا به آلرژى ناشى از گرده ها فصلى (عمدتا در بهار) است. تعداد گرده ها معمولا در هنگام صبح يك هواى گرم و خشك بيشتر است.

 

٣- كپك ها كه از خانواده قارچ ها هستند نيز از آلرژن هاى شايع مى باشند و در محيط هاى گرم و مرطوب بيشتر حضور دارند همچنين در مكان هاى فاقد تهويه مناسب و محل انباشتن كود و گياهان پوسيده بيشتر حضور دارند. در خانه نيز ذرات معلق كپك بيشتر در حمام، زيرزمين و زير سينك ظرف شويى تجمع دارند.

 

٤- آلرژن هاى ناشى از حيوانات خانگى مى توانند مشكلاتى براى بچه ها و والدين آن ها ايجاد كند. ذرات ناشى از پوست و بزاق اين حيوانات موجب بروز آلرژى مى شود. وقتى كه بزاق خشك مى شود ذرات پروتئينى آن در هوا معلق مى شوند و مى تواند در اثاثيه اى مثل فرش و مبلمان قرار گيرند.

 

٥- سوسك حمام (Cockroaches) از علل خانگى آلرژى و آسم در كودكان است كه عمدتا در مناطق حاشيه نشين با سطح اقتصادى بهداشتى پايين مشاهده مى شود.

حساسیت دارویی

حساسيت هاى دارويى

حساسیت دارویی در اثر واکنش های دارویی ایجاد شده و به مقدار دارویی که بیمار مصرف کرده است بستگی دارد که 80 درصد مسمومیت های دارویی براثر مصرف دارو اتفاق می افتد.

اما بقیه مسمومیت های دارویی ناشی از اثرات جانبی، اثرات ثانویه مانند اسهال مربوط به آنتی بیوتیک ها و تداخلات دارویی، واکنش های ایمنی یا بدون مکانیسم شناخته شده است.

 

مهم ترین راه های ایجاد حساسیت های دارویی

تزریق عضلانی، وریدی و استفاده موضعی دارو ، مهم ترین راه های ایجاد حساسیت،است.

مصرف خوراکی دارو کمتر ایجاد حساسیت دارویی می کند؛ شایع ترین شاخص پوستی واکنش های دارویی دانه های قرمزرنگ موسوم به «راش» است.

راش ها یک تا سه هفته بعد از مصرف دارو ایجاد می شود ؛ واکنش های حساسیت پوستی شدید به علت اینکه با مرگ و زندگی ارتباط دارد باید سریع تشخیص داده شود.

هنگامی که برای اولین بار دارو مصرف می شود ، واکنش ها غالبا بروز نمی کند و بیمار تحمل نشان می دهد.

آنتی بیوتیک ها از مقصران اصلی واکنش های حساسیتی

واکنش های حساسیت زا نسبت به داروها شایع است و آنتی بیوتیک ها یکی از مقصران اصلی برانگیختن واکنش های حساسیتی به شمار می روند.

اگر فردی به یک آنتی بیوتیک حساسیت داشته باشد، احتمال زیادی وجود دارد که نسبت به ماده شیمیایی مشابه یا آنتی بیوتیک دیگری از همان خانواده نیز حساس باشد.

شناخت حساسیت های فردی بسیار مهم است چراکه فرد باید بتواند در مواقع لزوم آنتی بیوتیک دریافت کند.

موضوع دیگر که اغلب اشتباه گرفته می شود افتراق بین عوارض جانبی از حساسیت واقعی است.

دل بهم خوردگی به دنبال مصرف دارو یک واکنش حساسیتی نیست اما جوش زدن یک واکنش حساسیتی است.

 

هنگام مصرف دارو باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

1- هنگام مصرف دارو و بروز حساسیت در مراجعه به پزشک تاریخچه مصرف دارو را به طور دقیق بیان کنید، گاهی بسیاری از داروهای گیاهی و یا مسکن ها عامل حساسیت زا هستند.

2- برای واکنش های حساسیت داروی هیچ تست پوستی باارزشی وجود ندارد.

3- تست های خونی فقط برای برخی از آنتی بیوتیک ها وجود دارد.

4- بیشتر متخصصان اولین قدم برای مبارزه با حساسیت را دوری از ماده حساسیت زا عنوان می کند. اگر بتوان عامل حساسیت زا را پیداکرده و به همین ترتیب از آن دوری کرد دیگر نیازی به دارو نخواهیم داشت.

5- مصرف داروهای ضد حساسیت مشکلی را حل نخواهد کرد، فقط درمان تسکینی است.

6- در برخی مواقع پزشک دارویی که قبلا موجب بروز عوارض جانبی برای فرد شده را برای او تجویز می کند، اما به ندرت دارویی را تجویز می کند که فرد در گذشته نسبت به آن حساسیت نشان داده است.

بنابراین هنگام ویزیت پزشکان به آنها سابقه حساسیت دارویی خود را اطلاع دهید.

7- آلرژی های غذایی برای آن هایی که دچار واکنش های شدید حساسیتی می شوند مهم است.

8- گرده گیاهان و سایر اجزای گیاهی حساسیت زا از علل شایع حساسیت های فصلی هستند، این احتمال وجود دارد که عامل حساسیت زا در خانه وجود داشته باشد و در خانه ماندن موجب تشدید حساسیت فرد شود بنابراین باید تلاش شود تا خانه از تهویه مناسب برخوردار باشد.

9- درصورتیکه فرد سابقه حساسیت دارویی دارد با شروع علائم باید به پزشک مراجعه کند.

10- برای بهبود علائم طبق دستور پزشک می توان از داروهای آنتی هیستامین استفاده کرد.

11- از ترکیبات گیاهی ناشناخته (موضعی یا خوراکی) به هیچ عنوان نباید استفاده شود.

12- از خاراندن ضایعات باید خودداری شود، خارش ضایعات باعث زخمی و عفونی شدن پوست می شود.

 

علائم هشدار حساسیت های دارویی

در صورت بروز علائم هشدار حساسیت های دارویی باید سریعا به پزشک مراجعه شود.

عدم بهبودی پس از 24 ساعت، تشدید ضایع و گسترش یا دردناکی شدید آن، خارش بسیار شدید باوجود مصرف دارو، بروزتاول یا زخمی شدن ضایعات، تشدید قرمزی و گرمی ضایعه، بروز کهیر یا ضایعات پوستی در سراسر بدن، احساس خارش در سراسر بدن، تنگی نفس و سختی تنفس یا تنفس صدادار از جمله علائم هشدار حساسیت های دارویی هستند که با بروز آنها باید فورا به پزشک مراجعه کرد.

سرفه یا گرفتگی گلو، اختلال و سختی بلع، بیرون ریختن بزاق از دهان، تورم زبان، حلق، گلو و لب ها، تورم اطراف چشم، صورت یا دست وپاها، هرگونه خونریزی، تب و لرز، سردرد و سرگیجه، رنگ پریدگی و تعریق شدید، درد یا سنگینی قفسه سینه یا تپش قلب، اسهال، تهوع و استفراغ یا درد شکم، درد، سفتی یا تورم مفاصل و ضعف و بی حالی یا خواب آلودگی شدید از دیگر علائم هشدار حساسیت های دارویی به شمار می رود.

صفحه 1 از 6