آلرژی گندم

فرستادن به ایمیل چاپ مشاهده در قالب PDF

حساسیت به گندم

حساسیت به گندم یک واکنش آلرژیک به غذاهایی است که حاوی گندم می­باشند. واکنش آلرژیک اصولا در پاسخ به خوردن گندم ایجاد می­شود هرچند در موارد نادری در پاسخ به استشمام گندم نیز گزارش شده است.

پرهیز از استفاده از گندم درمان اولیه این حساسیت است اما این راه حل همیشه آسان نیست چراکه در بسیاری از مواد غذایی از این ماده استفاده می­شود همانند سس،بستنی و هات داگ که حتی تصورش را هم نمی­کنیم! درمان دارویی در زمان مصرف غیرعامدانه گندم در بسیاری موارد مورد نیاز خواهد بود.


در بسیاری موارد آلرژی به گندم با بیماری سلیاک یکسان شناخته می شود که اشتباهی رایج است. آلرژی به گندم زمانی ایجاد می ­شود که بدن شما در برابر مصرف گندم تولید آنتی بادی می­کند اما در بیماری سلیاک پروتئین­هایی ویژه در گندم به نام گلوتن سبب نوع متفاوتی از واکنش در سیستم ایمنی می­شوند.

علائم

افرادی که حساسیت به گندم دارند، دقایق تا ساعاتی پس از مصرف گندم دچار علائمی می­شوند که شامل:

· تورم، خارش و تحریک دهان و گلو

· کهیر، بثورات خارش دار و یا التهاب پوست

· احتقان بینی

· سردرد

· اختلال تنفس

· تهوع، استفراغ و دردهای شکمی

· اسهال

· شوک آنافیلاکسی

آنافیلاکسی

برای بعضی افراد، حساسیت به گندم می­تواند سبب ایجاد وضعیتی تهدید کننده حیات به نام شوک آنافیلاکسی شود. علاوه بر دیگر علایم حساسیت به گندم، شوک آنافیلاکسی عامل علایم زیر نیز می­باشد:

· تورم و تنگی گلو

· درد و فشار در قفسه سینه

· اختلال شدید در نفس کشیدن

· اختلال در بلع

· رنگ پوست پریده یا آبی

· تهوع و کاهش سطح هوشیاری

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر کسی علایم آنافیلاکسی را نشان داد، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید و درخواست کمک کنید.

اگر شما شک به این دارید که فرزندتان آلرژی به گندم یا مواد غذایی دیگری دارد، با متخصص آلرژی مشورت کنید.

علل

اگر شما به گندم آلرژی دارید، سیستم ایمنی شما با در معرض پروتئین­های گندم قرار گرفتن، سبب واکنش آلرژیک می­شود. شما می­توانید به هر کدام از 4 گروه پروتئین­های گندم دچار آلرژی شده باشید آلبومین، گلوبولین، گلیادین و گلوتن

منابع پروتیین های گندم

بعضی منابع پروتئین­های گندم واضح هستند همانند نان اما همه پروتئین­های گندم و به ویژه گلوتن می­توانند در بسیاری از غذاهای آماده و حتی در بعضی وسایل آرایشی، وسایل حمام و باشند که حتی تصورش هم دور از انتظار است. غذاهایی که می­توانند شامل پروتئین گندم باشند، شامل:

· انواع نان ها

· کیک و مافین

· کوکی ها

· غلات صبحانه

· پاستا

· کراکرها

· سس سویا

· محصولات گوشتی همانند هات داگ

· لبنیات همانند بستنی

· طعم دهنده های طبیعی

· نشاسته ژلاتینه

· آدامس سبزیجات

· نشاسته غذایی فراوری شده

اگر شما به گندم حساسیت دارید، ممکن است به جو، جو دو سر و گندم سیاه هم حساسیت داشته باشید.

آنافیلاکسی مرتبط با گندم و فعالیت

بعضی افراد که حساسیت به گندم دارند، تنها در زمانی دچار واکنش می­شوند که تا چند ساعت بعد از غذا شروع به فعالیت کنند. تغییرات بوجود آمده در نتیجه فعالیت ورزشی می­توانند سبب تحریک شروع و یا بدتر شدن واکنش آلرژیک سیستم ایمنی در بدن شوند. این شرایط معمولا سبب شوک آنافیلاکسی که تهدید کننده حیات است می­شود.

ریسک فاکتورها

بعضی عوامل می­توانند شما را برای ابتلا به این بیماری در ریسک بالاتری قرار دهند:

· سابقه خانوادگی: شما در ریسک بالاتری برای ابتلا به حساسیت به گندم و یا سایر آلرژی های غذایی قرار دارید اگر که والدینتان حساسیت تنفسی و یا غذایی داشته باشند.

· سن: آلرژی گندم بیشتر در نوزادان و کودکان که سیستم ایمنی­شان هنوز بالغ نیست، رایج تر است. بیشتر کودکان تا 16 سالگی آلرژیشان برطرف می­شود اما بالغین هم می­توانند در نتیجه حساسیت متقاطع به آن دچار شوند.

تشخیص

انجام معاینه فیزیکی، شرح حال دقیق پزشکی و انجام تست می­توانند جهت تشخیص به پزشک شما کمک کنند. این تست ها شامل:

· تست پوستی: مقادیر کم از آلرژن های خالص شده پروتئین درسطح پوست شما جاگذاری می­شود که اصولا بر روی ساعد و یا پشت صورت میگیرد و بعد از 15 دقیقه پزشک شما آن را برای دیدن واکنش آلرژیک بررسی می­کند.اگر که در محل جاگذاری دچار خارش و قرمزی شده باشید، با احتمال بالا شما دچار آلرژی به گندم هستید.

· آزمایش خون: چنانچه به علت شرایط خاص پوستی و یا تداخل با بعضی درمان های شما پزشک نتواند تست پوستی را برایتان انجام دهد، از آزمایش خون برای سنجش میزان وجود آنتی بادی های خاص علیه پروتئین­های گندم استفاده می­کند.

· برنامه غذایی: ممکن است پزشکتان از شما بخواهد که با جزئیات کامل غذاهایی که استفاده کردید و زمان آن ها و زمان بروز علایم را بنویسید.

· رژیم کاهشی: ممکن است پزشکتان از شما بخواهد بعضی از غذاها به ویژه آن­هایی که حساسیت زا هستند را از برنامه غذایی خود حذف کنید و سپس به تدریج دانه دانه آن­ها را برگردانید و ارزیابی کنید که با اضافه شدن کدام غذا علائم حساسیت شما بروز می­کند.

· تست غذایی: شما تحت نظارت، به خوردن غذایی که بنظر می­رسد عامل حساسیت باشد می­پردازید و از میزان کم شروع کرده و بیشتر می­کنید تا جایی که علائم آلرژیک شما پدیدار شوند.

درمان

بهترین درمان برای جلوگیری از بروز علایم آلرژی، پرهیز از مصرف گندم و پروتئین­های آن است. از آنجایی که گندم در بسیاری از محصولات وجود دارد، برچسب محتویات غذاها را به دقت بخوانید.

داروها

آنتی هیستامین: آنتی هیستامین­ها میتوانند علائم و نشانه­های خفیف حساسیت به گندم را برطرف کنند. با مشورت پزشکتان از آنتی هیستامین مناسب استفاده کنید.

· اپی نفرین: یک درمان اورژانسی برای موارد شوک آنافیلاکسی است. اگر شما در خطر بروز علایم شدید آلرژیک و شوک آنافیلاکسی هستید، لازم است که همیشه 2 دوز تزریقی اپی نفرین با خود همراه داشته باشید. دوز دوم در زمانی لازم است که افراد دچار شوک شوند و امکانات اورژانس در زمان مناسب به آنها نرسد.

مراقبت اورژانسی

اگر کسی بعد از مصرف گندم دچار شوک آنافیلاکسی شود، نیاز به مراقبت اورژانس دارد حتی اگر اپی نفرین هم تزریق کرده باشد.در اولین فرصت با 115 تماس بگیرید.

درمان های بالقوه در آینده

دانشمندان در حال تحقیق بر روی انواعی از ایمونوتراپی­ها برای درمان حساسیت­های غذایی هستند. ایمونوتراپی شما را در معرض مقادیر کمی از آلرژن قرار می­دهد و سپس به مرور زمان این میزان را افزایش می­دهند. هدف ازین روش حساسیت زدایی بدن شما نسبت به آلرژن و کاهش علائم شماست.

اما این روش ها همچنان به مطالعات بیشتری نیازمندند.

روش زندگی و درمان های خانگی

شما می­توانید قدم هایی جهت کاهش در تماس قرار گرفتن با پروتئین­های گندم و نیز درمان سریع بعد از بروز علائم بردارید.

· دیگران را مطلع کنید: اگر فرزندتان حساسیت به گندم دارد، مطمئن شوید که همه اطرافیانی که وظیفه مراقبت از او را دارند اعم از معلمان، پرستار مدرسه و از این حساسیت فرزنتان آگاهی دارند و از علائم و نشانه های آلرژی نیز اطلاع دارند.اگر فرزندتان به همراه خود اپی نفرین دارد، مطمئن شوید که مسئولین مدرسه او می­دانند که چگونه از اپی نفرین استفاده کنند.

· پوشیدن دستبند پزشکی: استفاده از این دستبندها می­تواند به تیم پزشکی و آشنایانتان اطلاع دهد که شما دچار آنافیلاکسی شده­اید و قادر به برقراری ارتباط نمی­باشید.

· همواره برچسب ها را مطالعه کنید: همواره مطمئن شوید که غذایی که استفاده می­کنید فاقد پروتئین های گندم است چرا که ممکن است در بسیاری از غذاهایی که انتظارشان را ندارید از گندم استفاده شده باشد.

· غذاهای فاقد گلوتن خریداری کنید: بعضی از فروشگاه ها و سوپرمارکت ها، غذاهای فاقد گلوتن را برای افرادی که حساسیت دارند عرضه می­کنند. می­توانید از این غذاها استفاده کنید.

· برای استفاده ازغذاهای بیرون دقت زیادی کنید: به گارسن­ها از حساسیت خود و میزان اهمیت آن اطلاع دهید و برای سفارش غذای فاقد پروتئین گندم کمک بگیرید.

 

منبع: Mayo Clinic’s patients care and health info

صفحه اصلی