خدمات روز

كلينيك فوق تخصصى آلرژى افتخار دارد كه در راستاى خدمت رسانى هرچه بهتر به مردم عزيز كشورمان طى تفاهمات صورت گرفته ما بين اين مركز درمانى و بانك هاى مركزى، كشاورزى، توسعه صادرات، ملت، پارسيان، تجارت و ملى كليه خدمات خود را با تخفيف هاى ويژه به كارمندان و خانواده محترمشان ارائه كند.

لازم به ذكر است كه از نقاط تمايز كلينيك فوق تخصصى آلرژى، هزينه ويزيت و تست هاى ارزان قيمت در مقايسه با مراكز مشابه است اما آنچه كه ما به آن مى باليم بهره مندى از اساتيد مجرب فوق تخصص آسم و آلرژى دانشگاه علوم پزشكى تهران جهت ارائه بهترين خدمات تشخيصى و درمانى به شما هموطنان گرانقدر مى باشد.

مقالات روز

توصیه های تغذیه ای در ماه مبارک رمضان
- مصرف مقادیر کافی آب بین افطار و هنگام خواب برای پیشگیری از کم آبی بدن
- مصرف مقادیر کافی از سبزیجات در وعده ی غذایی و مصرف میوه در پایان وعده ی غذایی
- اجتناب از مصرف مواد غذایی پر ادویه
- اجتناب از زیاده روی در مصرف مواد غذایی حاوی قند بالا مانند شیرینی و شکلات به ویژه در سحر
توصیه به مصرف کربوهیدرات های پیچیده برای سحر
- اجتناب از مصرف مقادیر زیاد نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه به خصوص در هنگام سحر.
- اجتناب از پرخوری به ویژه در سحر
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده، غذاهای چرب باعث سوزش سر دل سوء هاضمه و اضافه وزن می شوند.

کلینیک فوق تخصصی آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی دانشگاه تهران

آلرژی دانه های مغزی

حدود پنج درصد از كودكان آمريكايى در سنين مدرسه از آلرژى دانه های مغزی رنج مى برند و مى تواند باعث بروز مشكلاتى شود بويژه اگر در خارج از خانه باشد خطرناك تر است.

پروتئين هاى موجود در بادام زمينى، گردو، فندق، پسته و بادام هندى مشابه است و هركس كه به يكى از اين ها آلرژى داشته باشد احتمال حساسيت به سايرين هم وجود دارد.

مبتلايان به اين آلرژى مجموعه اى از علايم و نشانه هايى را تجربه مى كنند كه محرك ايجاد آن آلرژن ها هستند. آلرژن ها باعث آزاد و فعال شدن IgE يا همان آنتى بادى آلرژى مى شوند كه در حالت عادى سطح آن در بدن بسيار پايين است. IgE باعث ترشح هيستامين مى شود كه علائم آلرژى مانند آبريزش بينى، سوزش چشم، كهير، تنگى نفس، عطسه و سرفه و... را تقليد مى كند. واكنش آلرژيك با توجه نوع آجيل و سيستم ايمنى خود فرد مى تواند بسيار متفاوت باشد. بيشتر آلرژى ها حداكثر چند ساعت طول مى كشند و تاثير گذارى آن ها بر ٤ سيستم زير است:

١- پوست: شايع ترين واكنش ها در پوست رخ مى دهد كه بصورت خارش، راش، كهير، اگزما و زخم هاى اطراف دهان خودش را نشان مى دهد. حتى ارتباط پوستى انواع آجيل هم مى تواند چنين واكنش هايى را ايجاد كند.

٢- سيستم گوارش: علائمى مثل اسهال، استفراغ و دردهاى شكمى خودش را نشان مى دهد.

٣- سيستم تنفس: علائمى مثل آبريزش بينى، سوزش خارش چشم ها، سرفه و عطسه را بروز مى دهد.

٤- سيستم قلبى عروقى: موجب كاهش سطح هوشيارى و از حال رفتن مى شود.

علاوه بر اين، ممكن است در مواردى آنافيلاكسى هم رخ دهد كه بسيار خطرناك است و حيات فرد را تهديد مى كند.

در موارد بسيار نادرى حتى مقدار بسيار اندكى از آجيل هم مى تواند موجب بروز آلرژى شود اما غالبا بايد آجيل خورده و هضم شود تا واكنش بروز كند.

 

زندگي كردن با اين آلرژى

بهترين راهكار را پزشك آلرژى شما مى تواند ارائه دهد. اصلى ترين كار هم اجتناب از خوردن آجيل و هر ماده غذايى كه ممكن است آن را داشته باشد، هست.

بهترين راه براى اطمينان از اينكه يك ماده غذايى فاقد انواع آجيل هست، مطالعه ليبل آن مى باشد. ممكن است يك ماده فاقد انواع مغز باشد ولى بخاطر اينكه طبخ آن در محيطى انجام شده است كه آجيل وجود داشته است و به عنوان آلرژن عمل كند پس حتى از غذاهاى مشكوك هم اجتناب كنيد.

از جمله مواد غذايى كه بايد از آن ها اجتناب كرد موارد زير است:

١- كوكى و انواع كلوچه: در اكثر موارد حاوى يك يا چند نوع مغز هستند اما حتى اگر فاقد آن باشند ممكن است مجاورت در كنار اين مواد هم باعث آلرژن شدن آن بشود.

٢- شكلات: تنها شكلات هايى مصرف كنيد كه واجد برچسبى هستند كه ذكر شده است فاقد انواع آجيل هستند.

٣- بستنى

٤- غذاهاى آسيايى و آفريقا: غذاهاى چينى، هندى و مكزيكى خيلى وقت ها حاوى امواع مغز ها هستند.

٥- سس: در خيلى از سس ها از بادام زمينى و كره آن استفاده مى شود.

 

در منزل هم موارد زير را رعايت كنيد:

١- از قرار دادن آجيل ها و فراورده ى آن در محيط آشپزخانه خود دارى كنيد، مثلا اگر از چاقويى براى درست كردن ساندويچ كره بادام زمينى استفاده كرديد قبل از شستشو، براى طبخ چيزى براى فرزندتان كه مبتلا به آلرژى است از آن استفاده نكنيد.

٢- از خوردن غذاهايى كه خودتان نپخته ايد و از محتويات و شيوه طبخ آن بى اطلاعيد اجتناب كنيد.

٣- سلف مدرسه را از ابتلاى فرزندتان به اين آلرژى مطلع سازيد و در صورت مراجعه به كافه يا رستوران حتما به آشپز اطلاع دهيد كه غذاها فاقد انواع دانه هاى مغزى باشد.

٤- حتما آمپول خودكار اپى نفرين همواره در دسترس فرزندتان باشد و مسئولين و دوستان نزديكش از شيوه استفاده از آن اطلاع داشته باشد.

 

منبع: www.kidshealth.org

آلرژی شیر

آلرژى شير و عدم تحمل لاكتوز مشكلاتى را پس از مصرف شير ايجاد مى كنند اما علائم آن ها بسيار با هم متفاوت است. عدم تحمل لاكتوز علائم ناراحت كننده اى دارد اما هيچوقت تهديد كننده حيات نيست اما آلرژى شير مى تواند ناگهان حال فرد را بشدت بد كند و حتى حياتش را به خطر بيندازد. به همين علت است كه بايد از شير و ساير فراورده هاى لبنى در صورت وجود آلرژى اجتناب كرد،

شير شايع ترين علت آلرژى در كودكان است و ٢-٣٪‏ كودكان زير ٣ سال را مبتلا مى كند. غالبا در گذر زمان برطرف مى شود اما مواردى هم هست كه تا پايان عمر اين آلرژى باقى مى ماند.

آلرژى شير محدوده اى از علائم از خفيف تا شديد را در بر مى گيرد. اگر فرزند شما مورد شناخته شده آلرژى شير است، حتما همواره دو عدد آمپول خودكار اپينفرين براى مواقعى كه واكنش شديد يا همان آنافيلاكسى مى دهد همراه داشته باشد.

متخصص آلرژى مى تواند برنامه اى به شما ارائه دهد كه براى تشخيص و درمان آلرژى شير آماده شويد.

 

چه اتفاقى در آلرژى شير رخ مى دهد؟

وقتى كسى به شير حساسيت دارد، سيستم ايمنى بدنش كه در حالت عادى با مواد مهاجم مقابله مى كند، به شدت با پروتئين هاى شير و ديگر مواد لبني واكنش مى دهد و هر وقت كه فرد شير مى نوشد يا لبنيات مى خورد بدنش آن پروتئين ها را يك ماده مهاجم در نظر مى گيرد.

اين واكنش موجب آزاد شدن موادى مانند هيستامين مى شود كه باعث بروز علائم آلرژى مانند كهير، سرفه، تنگى نفس، آبريزش و خارش چشم و بينى و... مى شود.

واكنش آلرژيك به شير مى تواند در هر نوبت متفاوت باشد. بعضى از واكنش ها مانند كهير ضعيف است و تنها يك سيستم بدن را درگير مى كند و بعضى اوقات هم واكنش شديد است و حيات فرد را تهديد مى كند.

پيشگيرى

براى پيشگيرى از آلرژى شير فرزند شما بايد از مصرف هر ماده اى كه حاوى شير باشد اجتناب كند. گاهى اوقات شير در موادى وجود دارد كه انتظارش را نداريم مثل؛ گوشت فراورى شده يا مزه دار شده، كنسرو تن و بسيارى از مواد پخته شده مانند نان ها و كلوچه ها.

اگر قصد داشتيد كه در بيرون از خانه غذا بخوريد بهترين كار اين است كه غذاى مخصوص فرزند خود را همراه داشته باشيد، در غير اين صورت حتما آشپز را از مسئله آلرژى شير فرزندتان آگاه كنيد تا از شير و فراورده هاى آن در غذاى فرزندتان استفاده نكند.

 

جايگزين

شير ساير حيوانات( مثل گوسفند، بز، بوفالو) جايگزين مناسبى براى كسانى كه به شير گاو آلرژى دارند نيست چونكه پروتئين هاى آن ها مشابه است. گاهى اوقات افرادى كه به شير گاو حساسيت دارند حتى به شير سويا هم حساسند.

اما جايگزين هايى براى شير وجود دارد كه فاقد پروتئين هاى آن هستند و هم كلسيم و ويتامين D دارند. متخصص آلرژى به شما مى گويد كه چه انواعى از شير براى شما مناسب است. بعضى از شير هاى جايگزين به شرح زير است:

- شير بادام

- شير برنج

- شير جو

- شير نارگيل

منبع: www.kidshealth.org

آلرژی فصل بهار

در پايان فصل زمستان هستيم و صداى پاى بهار شنيده مى شود و خانواده ها برنامه هاى متنوعى از قبيل پيك نيك و گشت و گذار براى سپرى كردن تعطيلات بهاره خود در نظر دارند. طبق آمار در كشور آمريكا ٣٥ ميليون نفر مبتلا به آلرژى بهارى هستند.

گرده گياهان كه توسط باد منتقل مى شود از مهم ترين علل ايجاد آلرژى در اين فصل هستند كه آلرژن نام دارند. از مهم ترين درختانى كه گرده آن ها باعث ايجاد آلرژى مى شود مى توان از بلوط، نارون، گردوى آمريكايى، سپيدار، چنار، افرا و... نام برد.

مبتلايان به آلرژى مجموعه اى از علايم و نشانه هايى را تجربه مى كنند كه محرك ايجاد آن آلرژن ها هستند. آلرژن ها باعث آزاد و فعال شدن IgE يا همان آنتى بادى آلرژى مى شوند كه در حالت عادى سطح آن در بدن بسيار پايين است. IgE باعث ترشح هيستامين مى شود كه علائم آلرژى مانند آبريزش بينى، سوزش چشم، كهير، تنگى نفس، عطسه و سرفه و... را تقليد مى كند.

 

محور اصلى همه ى برنامه هاى مديريت آلرژى دورى كردن از آلرژن است. در ادامه به راهكارهايى اشاره مى كنيم كه به شما براى كاهش بروز آلرژى كمك خواهد كرد:

- پنجره ها را هنگام شب ببنديد تا از ورود گرده و غبار به منزل جلوگيرى شود

- استفاده از دستگاه هاى تصفيه هوا براى اينكه هواى منزل تميز، خنك و خشك باشد مفيد است

- در هنگام استفاده از اتومبيل شيشه ها را بسته نگاه داريد

- در روزهاى مرطوب يا وزش باد شديد فعاليت هاى خارج از منزل را به حداقل برسانيد

- براى تعطيلات به مناطقى برويد كه گرده كياهان كمتر است مانند ساحل و دريا

- در روز هايى كه ميزان گرده گياهان در هوا زياد است از ماسك كاغذى استفاده كنيد

- لباس هارا براى خشك شدن در بيرون آويزان نكنيد زيرا ذرات گرده و غبار به آن ها مى چسبند

- پس از هر دفعه مراجعه به منزل دوش بگيريد تا ذرات گرده اي كه بر روي سر و صورت شماست شسته شود

از آن جايى كه آلرژى ها ممكن است باعث بوجود آمدن اختلالات مزمنى مانند آسم شوند نبايد با آن ها ساده برخورد كرد. در صورت بروز آلرژى فصلى با علائم آزار دهنده بهتر است به يك فوق تخصص آسم و آلرژى مراجعه كنيد. متخصص آلرژى با اخذ يك شرح حال دقيق از شما و انجام يك سرى تست، موادى كه به آن ها حساسيت داريد را مشخص خواهد كرد و يك برنامه جامع براى كاهش بروز آلرژى آماده خواهد كرد.

منبع: www.kidshealth.org

آلرژى تخم مرغ

تخم مرغ به خودى خود ماده غذايى بدى نيست ولى اگر فردى به آن حساسيت داشته باشد و سيستم ايمنى بدن پروتئين هاى  موجوددر تخم مرغ را يك ماده خارجى تشخيص داده و عليه آن واكنش نشان مى دهند. هر ماده غذايى هم كه از تخم مرغ ايجاد شده باشد از اين قاعده مستثنا نيست.

وقتى فرزند شما ماده اى حاوى تخم مرغ مى خورد در صورتى كه به آن حساسيت داشته باشد، سيستم ايمنى بدنش مجموعه اى از مواد شيميايى را آزاد مى كند كه به موجب آن ها سيستم قلب و عروق، تنفسى، گوارشى و پوست تحت تاثير قرار مى گيرد و علائمى همچون سرفه، استفراغ، كهير، خارش، معده درد و سر درد بروز مى كند.

اكثريت مردم به پروتئين هاى موجود در سفيده تخم مرغ حساسيت دارند، بعضى ها هم توانايى تحمل پروتئين هاى زرده را ندارند. عموما آلرژى تخم مرغ در اوايل نوجوانى رخ مى دهد و در اكثر كودكان تا پنج سال بعد خود به خود برطرف مى گردد.

آلرژى تخم مرغ هم مثل بيشتر حساسيت هاى غذايى بين چند دقيقه تا چند ساعت پس از خوردن آن رخ مى دهد. اكثر واكنش ها در كمتر از يك روز بروز مى كنند و اغلب اين سه سيستم را در بدن درگير مى كنند:

١- پوست: ضايعات قرمز برآمده مشابه كهير و قرمزى و تورم و اطراف دهان

٢- سيستم گوارش: دردهاى شكمى، حالت تهوع، اسهال و استفراغ

٣- سيستم تنفسى: خارش و آبريزش بينى و چشم، سرفه و تنگى نفس

در بعضى از موارد احتمال آنافيلاكسى و تهديد حيات هم وجود دارد.

تشخيص آلرژى تخم مرغ

در صورتى كه دكترتان به آلرژى تخم مرغ در فرزند شما مشكوك است احتمالا شما را به يك متخصص آلرژى براى بررسى بيشتر ارجاع خواهد داد. متخصص آلرژى در باره اينكه اين واكنش ها هرچند وقت ايجاد شده است، فاصله بين خوردن غذا و ايجاد علائم چقدر است و آيا شخص ديگرى در خانواده مبتلا به آلرژى هست يا علائم مشابهى دارد سوالاتى خواهد پرسيد.

متخصص آلرژى تست پوستى انجام خواهد داد. به اين شكل كه عصاره اى را كه از پروتئين تخم مرغ استخراج شده است را بر روى خراش هاى كوچكى كه روى ساعد يا پشت كودك شما ايجاد كرده است قرار خواهد داد و منتظر خواهد شد تا واكنش آلرژيك موضعى مانند قرمزى و تورم را مشاهده كند.

حتما داروى هاى ضد آلرژى بايد ٥ تا ٧ روز قبل از انجام تست پوستى قطع شود. در صورت مصرف هر نوع دارويى حتما آن را با متخصص آلرژى خود مطرح كنيد.

همچنين يك نمونه خونه از فرزند شما گرفته خواهد شد و براى آزمايشگاه ارسال مى شود تا سطح IgE بررسى شود.

در بعضى موارد، تست پوستى و خونى براى اثبات آلرژى كافى نيست و متخصصين از روشى تحت عنوان چالش غذايى استفاده مى كنند. بدين صورت كه فرزندتان غذاهاى حاوى تخم مرغ رل زير نظر مستقيم پزشك مصرف مى كند و از نطر علائم بررسى مى شود. اگر پس از خوردن تخم مرغ و فراورده هايش علائم ظاهر شود تشخيص تقريبا قطعى مى گردد.

 

درمان

درمان آلرژى تخم مرغ ساده است، اطمينان حاصل كنيد فرزندتان تخم مرغ و فراورده هاى حاوى آن را مصرف نمى كند. مشورت با متخصص آلرژى فرزندتان و يك مشاور تغذيه براى تهيه ليستى از غذاهاى فاقد تخم مرغ بسيار كمك كننده و مفيد است.

در صورتى كه فرزندتان واكنش هاى شديدى به تخم مرغ نشان مى دهد و سابقه آنافيلاكسى دارد احتمالا پزشكتان آمپول هاى خودكار حاوى اپينفرين را برايتان تجويز خواهد كرد كه همواره همراه فرزندتان باشد. متخصص آلرژى نحوه استفاده از اين خودكارها را به شما و فرزندتان آموزش خواهد داد.

از آنتى هيستامين هاى رايج در بازار براى رفع علائم خفيف مى توانيد استفاده كنيد ولى توجه داشته باشيد كه در مواقع بروز علائم شديد هيچ دارويى جايگزين اپينفرين نخواهد شد.

در صورت بروز آنافيلاكسى پس از تزريق اپينفرين حتما بايد فرزندتان به يك مركز درمان انتقال يابد و ٤ تا ٨ ياعت تحت نظر باشد، زيرا احتمال بروز واكنش ثانويه در ١/٣ موارد وجود دارد.

در صورت تمايل به تزريق واكسن هاى سرماخوردگى توجه داشته باشيد كه مقدار كمى آلرژن تخم مرغ در آن ها وحود دارد پس در صورتى كه فرزند شما حساسيت شديد به تخم مرغ دارد بهتر است اين تزريق واكسن تحت نظر متخصص آلرژى انجام شود.

چگونه با آلرژى تخم مرغ بهتر زندگى كنيم؟

هميشه سعى كنيد شيوه طبخ و محتويات مواد غذايى مورد مصرفتان را بدانيد. وقتى كه به خارج از خانه، رستوران و يا ديدار دوستان مى رويد حتما غذاى مجزا و ايمنى را كه خودتان طبخ كرده ايد براى فرزندتان به همراه داشته باشيد. در صورت خريد غذا از بيرون حتما از غذاهاى جايگزين فاقد تخم مرغ مانند پاستا استفاده كنيد.

در هنگام طبخ غذا مى توانيد از دستور غذايى هاى زير به عنوان جايگزين تخم مرغ استفاده كنيد (هر كدام از دستور ها جايگزين يك عدد تخم مرغ هستند):

١- يك قاشق چاى خورى بيكينگ پودر+ يك قاشق سوپ خورى آب+ يك قاشق سوپ خورى سركه

٢- يك قاشق چاى خورى خمير مايع در ١/٤ فنجان آب گرم

٣- يك و نيم قاشق سوپ خورى آب+ يك و نيم قاشق سوپ خورى روغن+ يك قاشق چاى خورى بيكينک پودر

٤- يك پاكت ژلاتين+ ٢ قاشق سوپ خورى آب گرم

٥- يك قاشق سوپ خورى پوره ميوه هايى مانند موز يا زرد آلو

هنگام طبخ مراقب باشيد از وسايلى كه پيش از آن آلوده به تخم مرغ و فراورده هايش شده بودند و كاملا تميز نشدند استفاده نكنيد.

 

منبع: www.kidshealth.org

صفحه 2 از 39